Grönvita Staden tjötar med Böjen!

Snart dags för seriestart för vårt Grönvita lag och inför premiären har vi fått en liten pratstund med div.3 experten Magnus "Böjen" Carlsson.

*För de av våra läsare som inte känner dig så väl, kanske du kan presentera dig lite närmare?

Magnus "Böjen" Carlsson 51 år, spenderade mesta tiden av min aktiva karriär i BK HÄCKEN där det under 7 A lags säsonger blev närmare 300 matcher, 2 allsvenska kval, 1 Svenska Cupen final. Därefter påbörjade jag en ny resa med LUNDBY IF (6 år) där vi tog oss från Div 3 till nuvarande superettan. Efter avslutad karriär som spelare har jag varit tränare i 17 år och bland annat tränat: Lundby IF, Finlandia, Sävedalen, Kortedala (Div 2), Kärra KIF, Kozara (Div 3)

*Hur kommer det sig att du har ett sånt engagemang för just den här serien?

Det har väl varit ganska naturligt sedan det blev en "Göteborgs serie" i Div 3 då jag själv vart involverad med Kärra (2016-17) och fick göra ett inhopp i Kozara (2018). Sedan är jag vän och håller kontakt med många av lagens tränare Jocke (VF), Engström (Landvetter) Hayek (Kållered) för att nämna några. Sen när jag tittade igen lagens trupper så såg jag att 14 utav spelarna har jag någon gång tränat under årens lopp…

*Mycket av intervjuerna och snacket om föregående säsong handlar ju om hur överlägsna Qviding var. Vi håller inte riktigt med i den analysen. Vi slog de ganska komfortabelt hemma och spelade jämnt på Bravida tills utvisningen på Ursa trots att vi hade några tongivande spelare borta. Vi hade lite stolpe ut under vissa matcher medans de hade stolpe in och hade inte vår mittfälltsgigant Henke Carlsson gått sönder skulle vi gett de en rejäl match om seriesegern. Hur ser du på det?

Qviding vann ju till slut med 9 pinnar och ser i tabellen ganska "överlägsna ut", och dom var seriens bästa lag 2018. VF gjorde det kanon bra MEN om det handlar om orutin eller en mindre portion ödmjukhet så gav ju VF bort 3 pinnar mot tokjumbon (vid det tillfället) KONGAHÄLLA, torskar mot ett annat bottenlag i ÄLVSBORG innan sommarvilan och trots en man mer sista 30 får ni bara med er 2-2 mot mitt KOZARA i första höstmatchen... där har du SKILLNADEN i de 9 poängen, här gav VF bort 8 poäng!! Givetvis tungt med skador på bärande spelare men det får man räkna med under en lång säsong.

* Om du jämför standarden på årets serie jämfört med ifjol? Inför snacket handlar ju mycket om Landvetter och VF med Hestrafors, Angered och Virgo som utmanare. Känns som en lite mer öppen säsong med fler starkare lag?

2016 vann LERUM på målskillnad men mellan lag 3 till 9 skiljde det endast 4 poäng (33p - 29p), 2017 vinner HBFC och mellan lag 1-3 skiljer det endast 2 pinnar, mellan lagen placerade 4-8 endast 3 poäng. Förra året var ju till slut QVIDING i särklass med VF lika självklara som tvåa.. sen mellan lag 3-8 skiljer bara 5 poäng. Jag förväntar mig en lika spännande och jämn serie i år... där jag tror det kommer skilja MAX 6-10 poäng från laget som vinner serien ned till typ lag sex. 

* Vi har ju tjötat en del under försäsongen och du har gett oss flera rykten som Ajdin Zeljkovic, Peter Nyström, Pele´, De spelarna kom inte men några spännande nyförvärv blev det. Hur ser du på Frölundas silly season?

Länge länge var det ju "Tysta leken" från VF´s sida, om det var en medveten strategi vet jag ej men sen ramlade det ju in lite spelare och jag vet att det vart mängder av provspelare nere och testat. Om vi börjar med de jag har dålig koll på i Flamur Tahiri + Ahmad Hassan är de unga killar i bra ålder, Sebbe Andersson har jag koll på då han gnuggat på i Älvsborg som jag stött på många gånger och han får nog (tyvärr) räkna med att vara en så kallad "trupp spelare" men en spelare som alltid jobbar hårt.

Edvin Skoglund försökte jag värva 2014 till SÄVEDALEN och det är en stabil positionssäker mittback som vart mer eller mindre ordinarie de senaste 5 säsonger i Div 2 med Torslanda. Nima Kadivar skulle kunna beskrivas som en "Magnus Erlingmark" en spelare som hanterar många positioner och gör det bra, han kan lira: Ytterback, sittande c mf, Ytterposition, fw. Det stora namnet är väl dock Petrit Zhubi med ett bra CV, han kan vara den perfekta lekkamraten till Super-Simon Chekroun under året. Utan att vara för hård i min bedömning skulle jag säga att man värvat 3 startspelare + 3 truppspelare.

Det jag dock saknar är att man ej gått hårdare på att ersätta Emil Ursholm och hämtat in någon ytterback, för mig vetligen har man i dagsläget bara 2 naturliga ytterbackar i Albin & Theo men det kommer ej räcka över 22 omgångar med skador/avstängningar

* Många av våra duktiga 01:or där Adam Bjerkhede var den ende som var helt ordinarie ifjol valde ju att gå till akademier istället för att spela div3 fotboll inför säsongen. Utvecklas man mer i en akademi än A-lagsfotboll?

Mitt svar är NEJ!! Detta är en diskussion vi tränare får leva med gällande yngre spelare och i vissa fall agenter att man skall gå till en flashig akademi typ Häcken/ Öis, visst man får garanterat en högre träningsdos och blir kanske mer "utvecklad" som spelare rent taktisk + tekniskt MEN att spela 22 Senior matcher i div 3 kontra att lira en U17 serie går ej att jämföra för där ger Senior fotboll mycket mer skulle jag vilja påstå. sen å andra sidan är det ju så att nu när VF ligger i div 3 så lockar ju en Akademi mer... jag är övertygad om att hade ni gått upp förra året hade alla 6 födda 01 vart kvar för att lira div 2.

* Vi har ju typ halva futsallandslaget i truppen nu och vad vi nu vet så kommer 3 viktiga spelare att missa starten på säsongen. Hur tror du att det kommer att påverka oss under året?

Absolut inte bra skulle jag vilja säga, nu vet vi ju om att 3 spelare kommer missa de 2 första omgångarna. Jag ser på spelschemat att matchen i omgång 3 är 11 dagar efter match 2... vilket skulle kunna ge Futsal lirarna några träningar med laget. MEN ur tränar perspektiv.. lek med tanken att VF vinner 2 raka i inledningen, vill man då rucka på en vinnande XI ?, Vill man säg peta en spelare som tränat 2 x4 (8 pass) när dessa 3 vart iväg... många halv jobbiga frågor som man kunde vart utan om dessa inte vart iväg med Futsal landslaget.

* Klubben har ju gjort en nysatsning både på senior och ungdomssidan med Erkan vid rodret och är definitivt på väg mot rätt håll. Vad anser du om den och var är Frölunda om fem år?

Det är helt rätt, VF har alltid varit en klubb som fostrat många kanon spelare och dit måste man hitta tillbaka, ännu VIKTIGARE nu när uppstickare som UTSIKTEN/ASSYRISKA i ert närområde gått om VF i näringskedjan. MEN det kommer att krävas ett jävla jobb... nu är ju den gyllene 01 kullen borta med få undantag och en fågel har viskat att nästa stora kull för er del med kvalitet är era 07_or... men det är långt innan dessa är flygfärdiga så att bra TRÄNARE på P15 upp till U lag blir extrem viktigt för att kunna lyfta upp A lagspelare de kommande åren.

Om 5 år tror jag VF är ett topplag i Div 2 men förhoppningsvis färdiga att ta klivet upp i Div 1 Södra.

* Du spelade ju många år i Häcken och har tränat många lag så du måste ha stött på de grönvita i många drabbningar, någon speciell anekdot du vill berätta? Bästa VF spelare du har mött?

Visst har jag det, jag är ju i samma ålderspann som Janne Ahlbom, Robban Bärkroth och även LG hängde med dessa grabbarna så vi möttes ofta ute på Åtta Glas under lediga helger och grabbarna beklagade sig alltid att vi i Häcken med alla våra Gothia pengar hade det så bra... medans Bertil K som höll hårt i plånboken hotade med: Duger ej de 500;-/ månad jag erbjuder kan jag gå ned till Frölunda Torg och hitta 10 spelare i er klass.. och dom spelar GRATIS,

Sen går det ju inte heller att förbise den så kallade Berlin MUREN som VF hade under min aktiva tid, 4 backslinjen med: Benno Lindblom - "Tjigge" Åhsman - Röde Ruben - Eddy Örneholt var ju GRYM!!

*Du får ta på dig Jockes skor och ta ut en startelva inför premiären mot Dalen/KFF?

Om jag hade fått hoppa in i Jocke´s 43:or och ta ut en XI mot Dalen hade jag lanserat en 3-1-4-2- uppställning enligt följande
Iversen
Grauers - Skoglund - Valeria Berntsson
Danne. C
Albin - Kasper - N. Engberg - Theo
Bryan - Simon

Hade gått på en stabil 3 back med Danne C i en defensiv mf roll som en "städare" framför 3 backen. 2 löpstarka yttrat i Albin + Theo som får säkra upp ytterkorridorerna. 2 bra kreativa, offensiva c mf framför Danne och längst fram en djupledsgående Bryan i par med Super-Simon i en target roll.

*Vad tycker du om Frölunda klacken, kan väl inte vara så många div.3 lag som har en klack i Sverige?

Hatten av... bara att gratulera spelarna i Frölunda. Jag kan lova dig att alla andra lag är avundsjuka!! Fortsätta stötta VF så kommer ni förhoppningsvis få er belöning inom en snar framtid...

*Oddset måste väl vara 1.10 hos spelbolagen att Böjen tar över något krislag i serien efter våren och slutar skriva om div3?

Det tror jag nog inte.. förhoppningsvis hoppas jag inte att något lag har en s.k. KRIS innan sommaren. Dock skall villigt erkännas att jag är sjukt sugen på att ta ett lag igen i framtiden, OM det skulle kännas rätt. Så att förhoppningsvis kommer jag följa Div 3 NVG till slutet som bloggare i år.

*Förhoppningsvis slipper du att skriva om oss nästa säsong och får skriva om Assyriska istället då vi går upp och de åker ut?

Som jag sagt innan så är VF ett utav lagen som har chansen att vinna serien i år, om så blir fallet vet vi i oktober😉  Gällande Assyriska har jag för dålig koll på dem för att uttala mig om hur deras säsong kommer sluta.

 

Vi tackar ”Böjen” hjärtligt för den här intervjun och all tid och engagemang han lägger på div3 NVG serien. Samt önskar han lycka till i den fortsatta tränarkarriären.

 

FRAMÅT FRÖLUNDA!!